100 jaar Dreadnought gitaar

De Dreadnought bestaat alweer 100 jaar, leer hier meer over het ontstaan van dit gitaarmodel!

 

 

100 jaar dreadnought gitaren

Het dreadnought model is één van de, zo niet het populairste model onder de akoestische gitaren. Oorspronkelijk is dit model bedacht door Martin en vernoemd naar de gelijknamige klasse Britse slagschepen uit de Eerste Wereldoorlog welke de grootste ter wereld waren op dat moment. Precies 100 jaar nadat het eerste dreadnought model uitgebracht werd, vormt dit model voor de meesten het standaard beeld wanneer men denkt aan de western akoestische gitaar.

De geschiedenis

Hoewel Martin de originele ontwerper was voor dit model gitaar, was dit niet voor hun eigen assortiment. De dreadnought was namelijk speciaal ontworpen voor de Oliver Ditson Company en werd vanaf 1916 dan ook voor het eerst onder de naam Oliver Ditson op de markt gebracht tot het einde van de jaren 20 toen het bedrijf failliet ging. Hoewel dit dus de eerste dreadnoughts waren hadden ze nog een iets ander uiterlijk dan de gitaren die we tegenwoordig associëren met de naam dreadnought. Zo was de body iets langer, de hals breder, begon de body al bij de 12e fret en was de kop meer geïnspireerd op klassieke gitaren.

Door de jaren heen heeft de dreadnought vele variaties gekend, en opkomsten van verschillende artiesten hebben de types beïnvloed op meerdere niveau’s. Misschien wel het beroemste type, de D-45, is ontstaan dankzij country zanger Gene Autry die bij Martin aankwam met het verzoek een gitaar te bouwen die leek op die van zijn idool Jimmie Rodgers, maar dan iets groter. Net als alle vroege dreadnoughts had deze echter nog een iets kortere en bredere hals.

Inmiddels vormt de langere hals en reguliere akoestische gitaarkop de standaard wat betreft het dreadnought model en wordt nagenoeg ieder type volgens die standaard gebouwd. Deze standaard is door nagenoeg alle grote gitaarbouwers ter wereld overgenomen om er hun eigen twist aan te geven.

Dreadnought gitaren staan er om bekend een krachtig geluid te leveren, rijk aan boventonen. Hoewel iedereen het erover eens is dat de dreadnought gemaakt is om akkoorden mooi gedefiniëerd en luid te projecteren, is het algemeen bekend dat de dreadnoughts alleskunners zijn. Of je nu meer een solistische fingerstyle gitarist bent, of juist meer van slaggitaar houdt.

Documentaire

Voor meer informatie kun je hieronder een link openen voor een documentaire over het ontstaan van de Dreadnought, om deze film te kunnen kijken wordt er om een wachtwoord gevraagd, dit wachtwoord is “dreadnot”.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.