Draadloze microfoons: analoog of digitaal?

In de audiowereld worden vaak felle discussies gevoerd over het onderwerp analoog versus digitaal. Audioliefhebbers kunnen hier uren over doorpraten, en vaak eindigt het gesprek pas als de lijst van voor- en nadelen aan beide zijden compleet is. Dit geldt ook voor draadloze microfoons, echter hebben we hier nog te maken met de extra factor radiofrequenties. Dit is niet hetzelfde als bij audiosignalen, en heeft daarom een eigen specifieke lijst van voordelen, nadelen, eigenaardigheden en misvattingen. Dit is wat je moet weten:

GELUIDSKWALITEIT

Omdat vele variabelen hierin een rol spelen is het lastig om te bepalen wat beter is, analoog of digitaal. Digitale systemen hebben vaak de neiging om een betere audio te hebben betreffende het dynamisch bereik en uit frequentie perspectief. Dit komt doordat analoge draadloze systemen het dynamisch bereik moeten comprimeren voordat het kan worden vervoerd over een radiogolf. Als het gecomprimeerde signaal de zender bereikt moet het signaal weer gedecomprimeerd worden tot een bruikbaar audiosignaal. Dit proces wordt aangeduid als companding. Meer geavanceerde (duurdere) draadloze systemen zijn meestal beter in het uitvoeren van het companding proces.

Draadloze microfoons

LATENCY

Een aspect waar mensen zich vooral zorgen om maken bij digitale systemen is latency. Analoog heeft, natuurlijk, vrijwel geen latency. De hoeveelheid latency in een digitaal systeem kan variëren naar gelang de verwerkingseigenschappen van een bepaald systeem. Kleine hoeveelheden latency zijn aanvaardbaar, afhankelijk van de toepassing. In conferentie toepassingen is een latency van 15ms of meer gebruikelijk en acceptabel. Bij live optreden daarentegen is dit compleet anders omdat de artiest zichzelf moet monitoren via in-ears of wedges. Significante vertraging hierin zal altijd ten koste gaan van de prestaties. Lage latency is ook in het bijzonder belangrijk voor instrumenten zoals gitaar, een vertraging kan namelijk gevolgen hebben op de timing en dus de prestaties van de muzikant. Denk bij het kiezen van een digitaal systeem dus goed na over de latency specificaties.

RF PRESTATIES

Het verschil in RF prestaties is afhankelijk van het deel van het RF spectrum waarin het systeem werkt en hoe spectrumefficiënt het systeem is. Bijvoorbeeld, analoge en digitale systemen kunnen beide werken in de UHF-band (470 – 865MHz), maar digitale draadloze systemen zijn veel efficiënter. Sommige digitale systemen kunnen zelf twee keer zoveel compatibele microfoons kwijt in dezelfde RF ruimte als een analoge tegenhanger.

Ongeacht de efficiëntie kan RF interferentie optreden bij zowel analoge als digitale systemen. In beide gevallen is een juiste frequentieplanning en coördinatie noodzakelijk. Je moet interferentie van TV en andere draadloze UHF bronnen vermijden en een reeks frequenties selecteren die niet met elkaar interfereren. Om deze taak eenvoudig te maken kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van de gratis Shure Wireless Workbench 6 software.

Draadloze microfoonsBEVEILIGING OF ENCRYPTIE

Als de veiligheid van een signaal je primaire zorg is, dan is eigenlijk de keuze al gemaakt: alleen digitaal draadloze systemen bevatten een encryptiemogelijkheid. De meeste draadloze systemen van Shure maken gebruik van AES-256 bit encryptie. Deze wordt algemeen beschouwd als de meest veilige encryptie standaard.

CONCLUSIE

De vier genoemde punten hierboven zijn slechts enkele van de verschillen tussen analoog en digitaal draadloze systemen. Je keuze zal voornamelijk afhangen van welk systeem het meest geschikt is voor je toepassing. Draadloze systemen en het RF-spectrum kunnen soms overweldigend zijn, zeker met de recente wijzigingen in de toewijzing van het spectrum van de afgelopen jaren. Maar ondanks alles zijn draadloze microfoons de sleutel tot moderne producties. Het is een belangrijke competentie geworden van elke serieuze geluidstechnicus om te leren hoe je hier betrouwbaar gebruik van kunt maken. Aarzel niet om onze specialist in de winkel aan te spreken met je vragen over dit onderwerp, en bespreek je situatie voor een goed en persoonlijk advies.

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.