Tips en Weetjes

Weet je dat:

 1. Je altijd je versterker op een geaard stopcontact aan moet sluiten. Dit zorgt ervoor dat je veel problemen met o.a. ruis/brom kan elimineren.
 2. Geregeld snaren moet vervangen op je gitaar om o.a. fretwear en intonatieproblemen te voorkomen. Ook is het belangrijk voor het speelcomfort om geregeld je snaren te vernieuwen. De rek is na ongeveer 20 speeluren helemaal uit je snaren verdwenen en dit kan leiden tot pijnlijke vingers!
 3. Luchtvochtigheid is van levensbelang voor je instrument! De ideale relatieve luchtvochtigheid ligt tussen de 45-55%.
 4. Een te lage luchtvochtigheid kan er voor zorgen dat je gitaar uitdroogt, de symptomen zijn bijvoorbeeld scherpe fret-ends, fret-buzz, haarscheurtjes in de toets van je gitaar. Bij akoestische instrumenten kan dit zelfs leiden tot ingezakt bovenblad of een gescheurde body. Onthoudt altijd dat hout werkt, en dat vrijwel alle onderdelen van je gitaar van hout zijn.
 5. Een te hoge luchtvochtigheid zal precies de tegenovergestelde symptomen geven, bij akoestische instrumenten krijg je een hoge actie omdat de top kan opzwellen.
 6. Buizen in een buizenversterker hebben niet het eeuwige leven, naarmate deze ouder worden zullen ze gaan slijten en kunnen buizen voor vreemde ploppende geluiden zorgen of je versterker doet helemaal niets meer. In beide gevallen is je versterker aan nieuwe buizen toe. Deze moeten in veel gevallen weer opnieuw afgeregeld worden op je versterker. Deze reparaties voeren wij regelmatig uit in onze werkplaats en hiervoor hebben we het juiste gereedschap.

Tips:

 • -Om je luchtvochtigheid in huis in de gaten te houden, schaf een Hygrometer aan!
 • -Om je gitaar binnen de marge van 45-55% relatieve luchtvochtigheid te houden kan je bijvoorbeeld bij een te hoge luchtvochtigheid een luchtbevochtiging-systeem aanschaffen, bij een te hoge luchtvochtigheid kan je d.m.v. een airco het vocht uit de lucht halen.
 • -Vervang iedere twee maanden je snaren! (ongeacht of je nou veel of weinig speelt)
 • -Maak regelmatig je instrument schoon met de daarvoor bedoelde reinigingsproducten.
 • Enkele voorbeelden:

Het verschil tussen oude en nieuwe snaren!

Snaren te lang laten zitten kan leiden tot overmatig fretwear.

De luchtvochtigheid niet in de gaten houden (en er vervolgens niets aan doen) kan scheuren veroorzaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *